Fokkerij en opfok

Fokkerij en opfok

De fokkerij is een belangrijke tak van ons bedrijf. Van het begin af aan hebben wij een goed sportpaard voor ogen gehad. Waar we voorheen alleen dressuurpaarden fokten, fokken we nu ook springpaarden. Wij vinden het belangrijk dat een paard gezond is, een goed lichaam heeft en mooi is. Niet alleen dressuurpaarden moeten goed kunnen lopen maar ook de springpaarden, met daarbij voldoende lossigheid. Voor het springen moeten de paarden het werk willen doen en echt ‘naar de overkant’ willen. Een dressuurpaard moet in onze ogen niet te scherp zijn.

De fokkerij van de familie Van Erp kent al verschillende successen. Zo is Whinny Jackson de eerste goedgekeurde hengst die mede de basis heeft gelegd voor de dressuur- en springpaardenfokkerij. Jaarlijks worden er zo’n 15 veulens geboren.

Fokkerij en opfok

Wij fokken met twee dressuurlijnen. Een van de stammoeders was Whinny Nouvelle (Whinny Jackson x Winckenburg x Doruto). Deze merrie heeft meerdere keurmerries, de goedgekeurde hengst Cocktail’s Whinny, het Lichte Tour-paard Zeus (v.Scandic) en het Grand Prix-paard Vorst (v.Negro) gebracht.

Uit deze lijn fokken we momenteel met merries van: Negro, Scandic, Johnson, Charmeur, Fürst Romancier en Blue Horse Farrel.

Deze moederlijn bracht meerdere goedgekeurde hengsten zoals Cocktail’s Whinny (v.Cocktail Time), It’s Me (v.Fürst Romancier) en El Perdeon (v.El Capone), alsook de aangewezen hengsten King VE (v.Governor) en Nachtwacht (v.Incognito). Daarnaast bracht deze lijn ook top presterende nakomelingen zoals de Grand Prix-paarden Vorst (v.Negro) en Fedor (v.Johnson), het Lichte Tour-paard Zeus (v.Scandic) en deelnemer aan het WK Jonge Dressuurpaarden Tarpania’s Hollywood.

De tweede stammerrie waarmee wij fokken is Zwyrintha (Tenerife x Flemmingh). Zij is de moeder van de Zware Tour-geklasseerde en goedgekeurde Nespresso (v.Negro), van Anne en Gert Jan van Olst. Verder komen er uit deze merrie 2 lichte tour paarden van Charmeur en Everdale en enkele veelbelovende jonge paarden waaronder de volle broer van Nespresso , Lionell VE.

Springpaarden

Ook bij de springpaarden fokken wij met twee merrielijnen: de Inea-lijn en de lijn van Tsarina. Uit de Inea-lijn komen de goedgekeurde hengsten Whinny Jackson en Jacquet Go. Tevens vonden de 1.60m-paarden Altaire (v.Voltaire), Double Eagle (v.Legaat), Whinny Jackson (v.Wolfgang), Ness Go (v.Ircolando), Woodstock (v.Hors La Loi) en Daddy Cool (v.Sandro Boy) hun oorsprong in de Inea-lijn.

De tweede springlijn is ontstaan uit de ster preferente prestatiemerrie Tsarina, een dochter van Abgar. Hieruit komt de hengst Al Capone (v.Lupicor) waarmee Jarno op 1.60m-niveau springt, Don VHP het voormalige toppaard van Harrie Smolders en vele andere paarden die op 1.50m- en 1.60m-niveau springen.

De opfok verzorgen wij zelf. Hierin staan de jonge paarden die wij zelf hebben gefokt en enkele veulens die wij jaarlijks kopen. Doordat we dit in eigen beheer doen zien wij van dichtbij hoe de paarden opgroeien en ontwikkelen. We laten ze met regelmaat vrijbewegen en losspringen waardoor we al vroeg kunnen selecteren.